Søg i denne blog

søndag, marts 30, 2008

Rugbrød

Her er en rugbrødsopskrift fra Nanna Simonsens kogebog "Smag på Danmark". Det har været meget vellykket de gange vi har prøvet opskriften, og det er en god variation fra det rugbrød vi plejer at lave.
Hvis man ikke har en surdej foreslår Nanna Simonsen at man gør således:

Surdej
3 dl kærnemælk
½ tsk groft salt
2½ dl groft rugmel
1 dl grahamsmel
1 tsk bageferment
salt til at drysse over

Bland kærnemælk, salt, rugmel, grahamsmel og bageferment, og ælt det til en blød dejklump. Læg klumpen i en skål, drys salt over den og dæk skålen med film. Står lunt i et døgn og derefter i køleskabet i 4-5 dage.

1. dag

12 dl håndvarmt vand
1 portion surdej
1 fl. maltøl
4 spsk bygmaltsirup eller honning
50 g. salt
1½ kg. rugmel

Bland vand, øl, honning, salt og surdej. Tilsæt rugmelet lidt ad gangen. Tag surdej fra til næste gang.

2. dag

5 dl håndvarmt vand
1 kg skårne rugkerner
evt. 2 små håndfulde hørfrø

Blandes i fordejen. Æltes godt og hældes i to forme. Dækkes med film og hæver i 6 timer.

Sættes i en kold ovn og bages i 2 timer og 45 minutter ved 170 grader. Vendes ud af formene, pensles med vand på alle sider, og stilles i ovnen på eftervarmen i et par timer.

Ingen kommentarer: