Søg i denne blog

tirsdag, december 25, 2007

Kuglegrillkalkun


Selvom vi godt ved at cirka en trediedel af landets befolkning har fået julemiddag lavet på kuglegrill i går, føler vi os alligevel som pionerer - vi har ikke kunnet finde en eneste opskrift på kalkun på kuglegrill, så vi tilpassede en andeopskrift fra Bo Bedres madtillæg. Det blev vellykket!

Man tager:
1 kalkun, ca. 5 kg
god bacon
4 citroner
1 grapefrugt - citrusfrugterne skal være usprøjtede
1 bdt salvie

1200 g. aspargeskartofler, kogte og pillede
60 g. tørrede Karl Johan, udblødes i 20 minutter
300 g. skalotteløg
100 g. smør

1 l. kyllingefond
½ l. portvin
Stegesky fra kalkunen
smør
salt og peber

Gnub kalkunen med revet citronskal, hakket salvie, salt og peber. Rids citronerne og grapefrugten og put dem ind i kalkunen. Pak kalkunen ind i bacon og bind med kødsnor, så snoren holder baconen fast. Grilles på indirekte grill - det vil sige at man ikke lægger kalkunen direkte på grillen, men på en foliebakke med kullene rundt om og låg på grillen. De første par timer dækkes dyret med sølvpapir. Det er vigtigt at fedtet ikke kommer i berøring med ilden - det giver en grim smag. Sæt låg på og åbn spjældet. Vores kalkun fik ca. 4 timer på grillen.

Kartoflerne blandes med svampe, skalotteløg, smør, salt og peber og bages i ovnen ved 180 grader i 25 minutter.

Hæld portvinen i en gryde og kog det ind til halvdelen, tilsæt fond og kog op. Pisk smør i.

Server eventuelt med frugtkompot - det havde vi tænkt os, men glemte blommemarmeladen i køleskabet. Det blev en glimrende, ikke alt for tung men alligevel tilstrækkelig julet middag. Vi var 10, heraf 4 småtspisende, så opskriften passer nok til 8 voksne med almindelig appetit.
Kartoflerne med løg og svampe smagte også rigtig godt - dem kan man sagtens bruge som tilbehør til meget andet.

Ingen kommentarer: