Søg i denne blog

fredag, december 28, 2007

Renæssanceand


Denne opskrift er fra Information, som igen har den fra historiskmad.dk, hvor den er lavet med kylling. Da jeg godt kan lide både and og kvæder måtte denne kombination afprøves.

Her ses den før den kom i ovnen, med Informations opskrift på væggen oven over.

Beregn 3-4 timer fra man går i gang til anden skal spises.

1 and (evt. en stor kylling)
4 store gule kvæder
2 store håndfulde små stenfri vindruer
2 tsk. stødt ingefær (eller 2 tsk. friskrevet)
½ tsk. stødte nelliker
½ tsk. stødt peber
2 tsk. stødt kanel
1. dl rasp

2 dl hønse- eller andefond
ca. 1 spsk. groft salt (afhængig af hvor salt fonden er
1 dl hvidvin
1 tsk. sukker

smør til bradepanden

Mørdej til låg:
250 g. hvedemel
150 g smør
1 tsk. groft salt
1 æg
½ dl koldt vand
æg til pensling

Sær anden ud i 8 stykker: over- og underlår, brysterne i to.
Skær kvæderne i kvarte, fjern kernehusene og skær kvæderne i små tern. Skær druerne i halve. Bland med halvdelen af krydderierne. Drys raspen i bunden af en bradepande eller et ildfast fad. Kvædeblandingen spredes ud over. Andestykkerne kommes ovenpå og resten af krydderierne drysses over. Lad det trække køligt mens dejen laves.
Mørdej: Smuldr smørret i melet og saml dejen med æg, salt og vand. Hviler i køleskab i mindst en time.
Hæld fond, evt. salt, hvidvin og sukker over andestykkerne i fadet. Rul dejen ud, så den kan dække bradepanden eller fadet. Pensl med sammenpisket æg og tryk dejen godt fast. Pynt evt. med udstukket dej i mønstre af blomster, blade og andet.
Sæt fadet i 200 grader varm ovn, skru straks ned til 160 grader og bag i to timer (bliver dejen for mørk, kan man lægge et stykke bagepapir over).
Undlad evt. at bage retten med dej, og tilbered den i en stegeso eller andet tildækket fad.

Den blev flot da den var bagt, og det glemte jeg at tage et billede af. Smagen var god, men retten er lovlig fed, og andeskindet bliver kedeligt på denne måde. Næste gang vil jeg nok stege anden i ovnen, gnedet ind i krydderierne, så skindet bliver sprødt og en del af fedtet smelter væk. Så kunne man tage frugten og lave en kompot af den til anden.

Ingen kommentarer: